Vers opgediend


HTTP en 404
Jouw internetbrowser praat met de webserver. Dat gebeurt met het HTTP protocol. Dit staat voor HyperText transfer Protocol en is in basis de manier waarop de browser praat met de server. Een soort woordenboek dus.

Dat doen ze door middel van HTTP-statuscodes. De webserver stuurt een boodschap naar jouw browser waarin hij de status weergeeft van deze pagina. Een pagina kan bijvoorbeeld "ok" zijn (200 code), verplaatst zijn (301 code), of niet gevonden worden (404 not found code). Vooral die laatste komt je nog wel eens tegen. Wij hebben er ook één:

http://www.graphickitchen.nl/ikbenverdwaald
404_gk

Koffie protocol
Op 1 april 1998 werd er, bij wijze van 1 april grap, een nieuw protocol gepubliceerd: het HTCPCP protocol. Dit staat voor Hyper Text Coffee Pot Control Protocol. Een ode aan het gouden vocht genaamd koffie, voor het controleren, monitoren en diagnosticeren van koffiepotten! Een "computerman" heeft nou eenmaal veel koffie nodig, is het niet?
Hier vind je trouwens de originele tekst: https://www.ietf.org/rfc/rfc2324.txt

Hierin stond onder andere:

“There is coffee all over the world. Increasingly, in a world in which computing is ubiquitous, the computists want to make coffee. Coffee brewing is an art, but the distributed intelligence of the web- connected world transcends art. Thus, there is a strong, dark, rich requirement for a protocol designed espressoly for the brewing of coffee. Coffee is brewed using coffee pots. Networked coffee pots require a control protocol if they are to be controlled.”

Hoewel het een (oude) grap is, is het protocol nog steeds te vinden op inernet.

Opdrachten aan de koffiepot
Bij een protocol horen ook methodes:

BREW of POST : De HTCPCP server gaat koffie gaat maken.
GET : Hiermee ontvang je de koffie van de HTCPCP server.
WHEN: Zegt "when" waardoor de HTCPCP server stopt met het toevoegen van melk in de koffie (indien van toepassing).

Als het koffiezetten niet lukt
Bij dit protocol horen ook 2 status-fouten:
 
406 Not Acceptable: De HTCPCP server is niet in staat om koffie te maken om wat voor reden
418 I'm a teapot: De HTCPCP server is een theepot.

Google zet liever thee
Op die laatste heeft Google dan weer leuk ingespeeld. Zij hebben een Teapot error page in het leven geroepen: http://www.google.com/teapot.
Deze pagina is ook leuk voor de niet-geeks!

Op de pagina vind je een schattige tech-theepot. Hij is eigelijk het leukst op een telefoon of tablet. Door je apparaat schuin te houden schenk je een kopje thee. Houd je hem weer recht, dan stopt hij met schenken en wordt de thee opgedronken. Op een desktop-computer kan je de thee inschenken door er op te klikken.

Hilda callenbach ProostDit gezegd hebbende loop ik even naar beneden om te commniceren met mijn koffiezetapparaat: BREW.
Proost!

 

Reageer


Ons adres staat onderaan
GraphicKitchen

  085-48 717 17

 info@graphickitchen.nl

 

 

Den Haag
Frambozenstraat 39
2564 XK Den Haag
  Meppel
Heerengracht 26
7941 JJ Meppel